Stari Rimljani so verjeli, da je tartuf nastal, ko je strela udarila v vlažno zemljo. Danes vemo, da ta majhen gomolj raste pod zemljo v divjih gozdovih. Kljub temu da ohranjamo čarobnost tartufov to zemeljsko in aromatično sestavino imenujemo “pravljično jabolko” ali “diamant kuhinje”.
Obstajajo tri vrste tartufov. Beli so ostri z notami šalotke, črni so zemeljski in močni, burgundski pa so bolj nežni in aromatični.
Pričenja se sezona poletnega črnega tartufa, zato ga dajemo v naši trgovini pred sezono v prvi plan. Danes nismo odvisni samo od svežih tartufov, ki dosegajo neverjetne cene. Z različnimi izdelku iz tartufov, lahko v njihovem umami okusu uživamo celo leto. Na police so dali nekaj izdelkov majhnega proizvajalca iz italijanske dežele Abruzzo, ki slo po svoji kvaliteti in številnih izdelkih.
Pričenja se sezona poletnega črnega tartufa, zato ga dajemo v naši trgovini pred sezono v prvi plan. Danes nismo odvisni samo od svežih tartufov, ki dosegajo neverjetne cene. Z različnimi izdelku iz tartufov, lahko v njihovem umami okusu uživamo celo leto. Na police so dali nekaj izdelkov majhnega proizvajalca iz italijanske dežele Abruzzo, ki slo po svoji kvaliteti in številnih izdelkih.
Okus tartufov
Če bi rekli, da imajo tartufi okus po gobah, bi bila to velika krivica. Ni lahko posplošiti okusa tartufov, imajo zemeljski in mošusni, mesni in mlečni okus nekaterih priljubljenih nadzemnih gob. Pri opisu tartufov bi nekateri rekli, da je njihov okus podoben vonju: hrastov, oreščkov, sladek in sočen s pikantnimi notami, kot jih imajo črne olive. Pogosto je vonj svežih spor tartufov močnejši od okusa, saj tudi najmočnejši črni tartufi ne preglasijo drugih sestavin na okusu.
PARJENJE HRANE S TARTUFI: OD SIROV DO MESA IN ŠE DLJE
Tartufi so pravi diamanti kuhinje, imajo edinstven omami okus, ki lahko izboljša najrazličnejše jedi. Njihova vsestranska uporabnost ne pozna meja: od bogatih zemeljskih tonov črnih tartufov do aromatičnih česnovih not belih tartufov. Pojdimo skozi raziskovanje različnih kombinacij, ki čudovito dopolnjujejo te gastronomske diamante.
Tartufi veljajo za vrhunec gurmanske kuhinje in vrhunske kulinarike. Kuharski mojstri že od nekdaj uživajo v okusih in vonjavah, ki jih tartufi prinašajo v njihove najbolj mojstrske stvaritve.
Sveži tartufi so na voljo le omejeni čas. Na srečo nam moderna tehnologija danes omogoča, da so številni pripravljeni proizvodi na voljo domačim in profesionalnim kuharjem skozi celo leto. Odprtje vrat v te nove proizvode pomeni tudi, da se naši tartufi in izdelki iz tartufov uporabljajo na povsem nove in inovativne načine. Vsekakor so sveži tartufi naša glavna strast a težjo je dobiti povsem sveže, saj že po nekaj urah pričnejo izgubljati svoj diamanti sijaj. Naši proizvodi iz tartufov so zato narejeni neposredno po pobiranju, da ohranijo svojo diamantnost.
Tartufi so velika kulinarična strast, zato so poglejte nekaj usmeritev parjenja z drugimi proizvodi.
TARTUFI IN SIR
Sir in tartufi se odlično ujemajo. Kremast Brie ali Camembert ustvarita bujno ozadje za zemeljsko globino črnega tartufa, medtem ko je čvrst, slan Pecorino popolno nasprotje nežnejšim, rahlo sladkim poletnim tartufom. Orehova, maslena aroma starane goude se dobro ujema z močnim profilom belih tartufov.
TARTUFI IN VINO
Ujemanje vina s tartufi je občutljiva umetnost. Tartuf se odlično vključi v jed, ki je dopolnjena z vinom. Bogat in maslen Chardonnay ali šumeča penina lahko odlično uravnotežita močan vonj črnega tartufa. Pri belih tartufih razmislite o polnem, taninskem vinu ali močnem Cabernetu Sauvignonu, ki se lahko kosa z njihovim intenzivnim okusom.
TARTUFI IN OLIVE
Sadni, rahlo grenak okus oliv in oljčnega olja se lepo dopolnjuje z bogatim umami okusom. Oljčno olje, obogateno s tartufi, nakapajte na oljčno tapenado, da bo okus še globlji. Črni tartuf se še posebej dobro ujema z močnimi in zrelimi črnimi olivami, medtem ko se zelene olive odlično ujemajo z blažjimi belimi tartufi.
TARTUFI IN MESO
Zrezek! – Le malo jedi ponazarja pojem luksuzne hrane tako kot odličen kos staranega govejega zrezka. Zaradi kombinacije z železom bogatih beljakovin in maščob v zrezku je ta pogosto osrednja točka obroka. Ko se v enačbo dodajo tartufi, se doživetje dvigne na novo raven. Ker tartufi v vsako jed vnesejo element umami, se z dodajanjem tartufov dosežejo podobni rezultati kot s suhim staranjem. Okus končne jedi je kompleksnejši, bolj zemeljski in bolj niansiran.
Bogato, slano meso je čudovita podlaga za okuse tartufov. Črni tartuf odlično poudari marmoriran kos govedine ali sočne račje prsi. Če želite biti bolj lahkotni, pa česnovi vonji belih tartufov navdušujoče izboljšajo perutnino.
TARTUFI IN JAJCA
Tartuf in jajca so klasična kombinacija. Blag, kremast okus jajc je prazno platno za intenzivno aromo tartufov. Ne glede na to, ali gre za preprosto umešano jajce z dodatkom tartufov ali za prefinjeno poširano jajce, posuto s tankimi rezinami črnega tartufa, je ta kombinacija vedno zmagovalna.
Bogata, kremasta tekstura jajc je odlična podlaga za predstavitev okusov in arom tartufov. Ker imajo jajca razmeroma veliko maščob in beljakovin ter razmeroma nevtralen okus, so odlično sredstvo, da tartufi dodajo značilnost končni jedi. Kompleksni in zemeljski okusi tartufov jajcem takoj dodajo okus in globino.
TARTUFI IN TESTENINE ALI RIŽ
Tartufi se odlično obnesejo v preprostih jedeh, ki omogočajo, da je njihov okus v ospredju. Preproste testenine ali kremasta rižota so odlična podlaga za črne in bele tartufe. Zemeljski toni črnega tartufa izstopajo na ozadju testenin z maslom in parmezanom, beli tartuf pa klasični rižoti daje opojno aromo.
Testenine – kombinacija testenin in tartufov je brezpogojna. Tartufi se pogosto uporabljajo za posipanje končnih jedi iz testenin, ki jim dodajo vonj in zemeljski okus, poln umamijev. Včasih se tartufi uporabljajo v omakah, v katerih so zelo rahlo kuhani in omaki dajejo svoje okuse in arome. To je odličen način, kako jedi dodati dodatno razkošje in eleganco, ne da bi jo pretiravali, hkrati pa zmanjšati stroške, saj so sveži tartufi lahko dragi.
Rižota se iz več razlogov odlično ujema s svežimi tartufi. Po eni strani je kremasta jed, ki nastane zaradi mešanja riževega škroba s kremastim topljenim sirom, odlična podlaga za tartufe iz škroba z maščobami. Tu še posebno izstopa najboljši riž za klasične italijanske kremaste rižote Acquerello. Poleg tega toplota jedi pomaga rahlo segreti tartufe, ki se nahajajo na vrhu jedi, kar dodatno poveča aromo tartufov. Tako se po zraku širijo vonjave tartufov, ki vas vabijo k ugrizu. To je kombinacija, ki je ne smete zamuditi.
TARTUFI IN PIZZA
Pica je verjetno najbolj priljubljena hrana in to z razlogom. Hkrati je preprosta in zapletena. Popolna kombinacija kruha, omake, sira in poljubnega števila dodatkov je osnova za eno najbolj prilagodljivih jedi na svetu. Pri pici so nekateri najbolj razkošni primerki posejani s svežimi tartufi, ki so bili naribani na vrhu. Pri uporabi tartufov na pici je pogosto najbolje ubrati minimalističen pristop in ohraniti druge sestavine preproste. Čeprav je mocarela pogosta spremljevalka tartufov na pici, so enako okusni tudi drugi siri, kot so parmezan in kozji sir.
Ta’Gud Pizza priporoča
Nov program proizvodov iz tartufov lahko tudi že preizkusite. Ta’Gud Pizza Tartufa je že na voljo in v nekaj dneh je postala tudi najbolj prodajana pica. Da ne omenim njeno osnovo iz 3 dni zorjenega testa po metodi biga iz moke Patra 5037. Testo je premazano s tartufato poletnega črnega tartufa, saj je njegova sezona pred vrati. Potresena je s mozzarello Fior di Lastte d’Agerola, parmezanom “parmigiano regiano DOP, pasteriziranimi jajčnimi rumenjaki, drobljencem črnih oliv, infuzijo rožmarina z extra deviškim oljčnim oljem in lističi peteršilja.
ZAKLJUČEK
Tartufi lahko izboljšajo tudi najpreprostejše jedi in jih spremenijo v gastronomske užitke. Ključno pri kombiniranju tartufov je, da njihovo močno aromo in okus uravnotežimo z drugimi sestavinami, ki jih dopolnjujejo in ne preglasijo.