Napolni si energijo z lahkotno pizzo, z lahko prebavljivimi beljakovinami in zelenjavo polno vitaminov in mineralov. Uživaj v barvni pestrosti narave in hkrati spoznaj, kaj pomeni vsaka posamična barva zelenjave in sadja. Energijo pa si napolni z lahko prebavljivimi hidrati in sirotkinimi beljakovinami.
Tekstura in okus te pizze, ki izstopata iz predstavljivega te bosta močno presenetila.
Foto: @spelajambrisko
- Jesen je pred vrati in z njo čas obilja sveže zelenjave in sadja. Tržnice so polne in kar vabijo s svojimi idejami. Utrujeni smo se vrnili iz vročega dopusta, začela se je šola, naša energija pa je verjetno na nižjem nizkem nivoju kot prej. S tipičnimi jesenskimi proizvodi, kot so gobe, buče, mesnine bomo še malo počakali.
- Naredili smo pizzo, ki ponazarja začetek septembra in so nam vse sestavine na voljo na bližnji tržnici.
- Imenovali smo jo »Verdura«, kar v domovini pizz pomeni zelenjava.
- Času primerno, da izkoristimo vse darove narave. Tudi testo je nekaj posebnega, saj je fermentirano vse tja do tri dni, kar mu daje lahkotnost, lahko prebavljivost in nizek glikemični indeks. Moki smo dodali pražene pšenične kalčke, najdragocenejši del pšeničnega zrna, ki se na žalost pri mletju bele moke odstrani. Predstavlja izjemen vir esencialnih beljakovin in maščob, poleg tega daje testu značilno praženo noto oreščkov. Z dodatkom kalčkov in ječmenovega sladu smo tudi znatno znižali količino ogljikovih hidratov in s tem kalorično vrednost pizze.
- Pri naših pizzah sledimo mediteranskemu načinu prehranjevanja, zato mora biti obrok uravnotežen z vsemi hranili. Večina nas opravlja pisarniško delo ali delo, ki fizično ni intenzivno. Zato smo ogljikove hidrate močno zmanjšali z načinom priprave testa in velik poudarek namenili beljakovinam, vlakninam, vitaminom in mineralov. Mediteranska dieta zahteva lahko prebavljivo hrano in albuminska skuta iz mleka je eden najboljših virov celotnega spektra aminokislin, ki so gradnik našega telesa. Z albuminsko skuto nismo šparali, na pici jo je zajetno veliko, tako da pizza vsebuje 20 g beljakovin, ravno toliko, kot jo na obrok potrebuje povprečno aktiven človek. Iz skute smo naredili rahel mousse z začimbami in extra deviškim oljčnim oljem.
- Pelati paradižnika ne sodijo na to pizzo, njihov okus bi prevladal in ostale sestavine ne bi prišle do izraza. Namesto pelatov smo uporabili kremo vijoličastega korenja. Pripravite ga lahko zelo enostavno, korenje popečete v pečici, da se v njem razvijejo arome in pečenega zmiksate z dodanimi začimbami in malo oljčnega olje. Mi smo uporabi odlično kremo vijoličastega korenja Essenza Carbone, saj jo imamo v našem programu.
- Ljubitelji zelenjave (tudi jaz sem med njimi) bodo pri tej pizzi prišli na svoje. Pizza je obložena z obilice zelo različne zelenjave. Pravzaprav vse, kar je trenutno na voljo na domači tržnici. Zato to ni sezonska pica, temveč v njenih okusih lahko uživate celo leto in zelenjavo kombinirate glede na letni čas. Zelenjava je surova, začinjena samo z malo soli, belega popra in ekstra deviškega olja. Izbor zelenjave mora biti pravilen, v vseh njenih možnih barvah. Kajti vsaka barva zelenjave pomeni drugo skupino vitaminov. Zato imam jesen neizmerno rad, saj se šopiri v vseh možnih barvnih odtenkih. To je seveda tudi njen namen, oblije in barvitost pomeni, da moramo v svoje telo nakopičiti čim več koristnih hranil za prihajajočo zimo. Vsaj to je veljalo za nekoč, danes je vse dosegljivo v marketih skozi celo leto.
- Pomisli na fermentirano zelenjavo, temu se bomo posvetili, ko na naših njivah ne bo več pridelka.
- Kot se spodobi, smo zelenjavi dodali tudi malo začinjene note, rahlo smo jo prelili z začinjenim solatnim oblivom rumenega paradižnika Gustarosso. Majonezi podobno teksturo smo naredili z malo ekstra deviškega oljčnega olja in rumenega paradižnika, s pomočjo rastlinskih vlaknin iz zlatega lanu, nekaj povsem novega @sosaingredients, Flaxfiber Sosa. Recept sledi!
5 barv zelenjave, ki jih moraš poznati
- Zelenjava in sadje sta izjemnega pomena za normalno delovanje našega telesa. Različni organi in telesne funkcije potrebujejo različne vitamine in minerale, ki so potrebni za naše delovanje. Samo pomanjkanje enega izmed njih lahko povzroči resne motnje v našem organizmu.
- Zato v naš pizzi kombiniramo čim več raznovrstne zelenjave. Narava nam je ustvarila različne barve, da nam je lažje izbrati in konzumirati vse nujno potrebna mikro hranila.
- Na tej pizzi uživamo čim več surove zelenjave, narezane na čim tanjše trakove (julienne), lahko pa zelenjavo tudi skuhamo in jo dodajamo, predvsem zelenjavo z veliko težko prebavljivimi vlakninami.
Zelenjava po barvah:
- Modro-vijolična živila: bogata z antocianini, beta karotenom, vitaminom C, kalijem in magnezijem: na primer: jajčevci, radič, fige, maline, borovnice, robide, ribez, slive, črno grozdje.
- Zelena: vsebuje beta karoten, magnezij, vitamin C, folno kislino in lutein. Na primer: šparglji, bazilika, pesa, brokoli, zelje, artičoke, kumare, solata, rukola, peteršilj, špinača, bučke, belo grozdje, kivi.
- Bela: živila te barve vsebujejo polifenole, flavonoide, žveplove spojine, kalij, vitamin C, selen. Na primer: česen, cvetača , čebula, koromač, gobe, jabolka, hruške, por, zelena.
- Rumena: bogata s flavonoidi, beta karotenom, vitaminom C, kalijem. Na primer: pomaranče , limone, mandarine, grenivke, melone, marelice, breskve, medenjaki, korenje, paprika, buče, koruza.
- Oranžno-rdeča: Vsebujejo likopen in antocianine. Na primer: lubenice, rdeče pomaranče, češnje, jagode, paprika, paradižnik, rdeča pesa, redkev.
Vabljen/-a na tržnico BTC-ja, v pizzerijo Ta’ gud pizza!
Pridi, ne bo ti žal.