Polenta, sir in tartufi

19. februarja 2022.
Davide Oldani
 
 60 
minuta
 Srednje
 1 
kos
Gourmet Akademija recepti
Kazalo recepta

Sorodni recepti:

 40 

 Enostavno

 4 
Pasta, krompir in botarga
 25 

 Enostavno

 4 
acquerello rižota
 30 

 Enostavno

 4 
Paccherini z zelenjavo na žaru
 60 

 Srednje

 4 
Testenine z jastogom, recept Danila Cortellinija za božični večer

Polenta, sir in tartufi

Preprosta jed iz polente in sira, presenetljivim zaključkom velikega chefa.

Sestavine:

Polenta

Fondue

100 g moke za polento ( belokranjka trdinka)

200 g polnomastno mleko

400 g voda

80 g fontina sir narezan na majhne koščke (nadomestimo z grojerjem ali ementalerjem)

2 g fina morska sol

1 g svež rožmarin

Ko se v enostavni jedi združita slaven chef Davide Oldani in Pavoni Italija.

Davide Oldani je ustvarjalec koncepta Cucina POP (ki združuje visoko kakovost in dostopnost visoke kuhinje).  Njegova restavracija D’O se uvršča v izbrano skupino največjih kuharjev sodobne kulinarične scene. Njegova globoka pozornost do vsake podrobnosti v obroku, od samega kuhanja do cenovne dostopnosti, ga je uvrstila med najbolj ustvarjalne in priznane italijanske kuharske mojstre ter enega najbolj fascinantnih mislecev na področju italijanske hrane v današnjem času.

V sodelovanju s Pavoni Italija je razlil številne modele s pomočjo katerih iz enostavnih in dostopnih sestavin razvijemo visoko kulinariko. In eden takih receptov iz polente in sira, ki izvira iz siromašne kmečke kuhinje alpskega sveta je pred vami.

Koraki:

 • 1

  Vodo in rožmarin damo v vakumsko vrečko in vakumiramo. Postavimo v hladilnik za 24 ur. Filtriramo. Zmešamo polento in vodo. Kuhamo med mešanjem približno 40 minut. Začinimo s soljo. Polento razdelimo v modelčke Pavoni Gourmand Gruyere, delo chefa Davida Oldanija in pustimo, da se ohladi.


 • 2

  V posodi zavremo mleko in ga odstavimo z ognja. Dodamo sir fontino in filtriramo skozi sito. Začinimo s soljo. Fontina sir italijanski sir iz doline Aosta. V svetu postaja zelo priljubljen.  Znan je po svojem kremastem, maslenem in precej blagem okusu, ki se pogosto uporablja v vseh vrstah toplih in hladnih jedi. Nadomestimo ga lahko z grojerjem, ementalerjem, vsemi srednje trdfimi lahko topljivimi siri.


 • 3

  FINIŠ

  Fondue omako razporedimo po krožniku in nanjo položimo vročo polento. Zaključimo z 2 g naribanega belega tartufa.

 • Zaključek

  Kulinarika ni samo iskanje eksotičnih sestavin, izjemne recepte se da pripraviti samo iz nekaj sestavinami in izbrano kombinacijo okusov. Vsekakor pa morajo biti prvovrstne. V našem receptu pri priporočamo polento naše avtohtone sorte, belokranjsko trdinko in domač sir senenega mleka. Če ne veste kaj je seneno mleko, je mleko krav, ki se hranijo s svežo travo in senom preko zime, nikakor pa ne s silažo. Okus takega mleka in sira je povsem nekaj drugega.  Vsekakor naj bo sir iz nepasteriziranega svežega mleka.

  Nariban istrski beli tartuf pa je nekaj kaj daje jedi vrhunske dimenzije Michelinovih zvezdic.

  Posebno poglavje zaključka recepta je seveda njegov videz. S Gourmand silikonskimi modeli lahko hitro in enostavno pripravimo jed, ki nas bo s pogledom očarala.

   

  Alergeni

  Ni podatka

  Hranilne vrednosti

  Hranilo
  Vrednost (na 100g)
  Vrednost (Na porcijo)
  Ni podatkov

  Kuhajte z nami

  Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

  Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.