Poletje se počasi poslavlja, dnevi so krajši, in čeprav ga zaradi vročine morda ne bomo prav veliko pogrešali, se bomo nanj zagotovo še spomnili, ko pridejo turobni, hladni dnevi.
Vseeno si zasluži poklon, zato smo v duhu poletja in morja pripravili posebno pizzo. Škampe, ki so sinonim naših počitnic, si zdaj lahko privoščiš na tržnici v BTC, v Ta’GUD Pizzeriji.
Vedno zagovarjamo enostavnost, preprostost, zato redko dodamo več kot tri osnovne okuse na krožnik.
- Naših novih pizz smo se lotili v vsej svoji preprostosti in eleganci.
- Osnova vsake pizze je vsekakor testo in pri nas je ta vedno nekaj posebnega. Ker zagovarjamo mediteranski način prehranjevanja, so vse naše pizze temu prilagojene. Testo je skrbno pripravljeno s hladno fermentacijo od 24 do 72 ur. Tudi moka je nekaj posebnega.
- Osnova je legendarna moka Molini Pizzuti Costa d’Amalfi, navsezadnje je iz te moke nekaj let nazaj nastala tudi najboljša pizza na svetu, ki smo ji dodali pražene pšenične kalčke. Nastala je moka Costa d’Amalfi ORO. Že tako neverjetna moka z njimi dobi neponovljiv okus. Vsekakor ne smemo spregledati esencialne beljakovine in maščobe, ki se nahajajo v kalčku in dodajo testu dodatno prehransko vrednost.
- Pizzo smo sestavili zelo preprosto: pizza je seveda bela, torej brez pelatov San Marzano, ki jih običajno uporabljamo. Ostrina paradižnika bi namreč pokrila nežen okus škampovega mesa.
- Pred peko pizzo premažemo s kremo parmezana »velute di Parmigiano Reggiano«, ki ga dobimo iz majhne kmetije iz okolice Parme. Nato jo pokapljamo z domačo infuzijo česna v ekstra deviškem oljčnem olju, ki se lepo ujema z mlečno noto sira in mu daje dodaten karakter.
- Okusu škampov moramo obvezno dodati umami morski okus in tu je vsekakor v ospredju Colatura Armatore, fermentirana ribja omaka neverjetnih razsežnosti in nekaj najboljšega kar nudi morje.
- Škampe je potrebno pripraviti zaradi njihovega nežnega mesa zelo previdno. Marinirani so surovi v vakuumu z limono, ekstra deviškim oljčnim oljem in limoninim timijanom. Kislina limoninega soka naredi podoben učinek, kot bi jih toplotno obdelali.
- Pred peko pizze se jih položi na testo in speče. Pečeni na pizzi so zaradi občutljivosti mnogih na surovo škampovo meso. Za mene je to seveda greh, saj izgubijo teksturo, na moji pizzi so vedno surovo marinirani v limoninem soku ali kisu granatnega jabolka (dekadentno!)
- Finale pizze je mlada špinača, rahlo premešana z ekstra deviškim oljčnim oljem. Pizzi daje barvitost, igrivost in se zelo lepo ujema z okusi na pizzi; oljčnim oljem, česnom, limono, poveže njihove okuse in škampovemu mesu doda značaj. Špinača je zelo zdrava zelenjava, vsebuje vitamine A,C, K in je bogata z železom ter poveča absorpcijo hranil.
- Potem pa še pika na »i«. Poglavitna začimba naše pizze in njene karakteristike je Vinaigrette rumenega paradižnika Lucariello Gustarosso. Zelo ekstravagantna sorta napolitanskega paradižnika, vzgojenega na pobočju Vezuva, ki se zaradi svoje sladkosti izjemno ujema z morskimi specialitetami. Solatni preliv smo pripravili z ekstra deviškim oljčnim oljem in paradižnikovim kisom »Aceto di Pomodoro Umami«, ki je prav tako nekaj posebnega. Recept za vinaigrette vam razkrijemo prihodnič, pripravljen je namreč s pomočjo rastlinskih vlaknin.
- Priprava pizze je preprosta, dodajte ji le svojo domišljijo, naša pa naj vam bo za iztočnico. Ker pizz seveda vsi ne pečete, večina pa vas jo obožuje, jo lahko v pozdrav odhajajočemu poletju poskusite in uživate v njenih morskih okusih na tržnici v BTC, Ta’GUD Pizzeriji.
Vabljeni, ne bo vam žal.
🍕