Testenine z jastogom, recept Danila Cortellinija za božični večer
Danilo Cortellini
Sorodni recepti:
Enostavno
Pasta, krompir in botarga
Enostavno
Acquerello zimska rižota
Srednje
Polenta, sir in tartufi
Testenine z jastogom, recept Danila Cortellinija za božični večer
Brezčasna klasika, ki se med praznovanji vedno vrne na mojo mizo.
Sestavine:
2 cela jastoga |
|
100 ml suhega belega vina |
|
1 čebula |
|
2 korenčka |
|
1 steblo zelene |
|
4 spomladanske čebule |
|
10 g nesoljenega masla |
|
1 vejica bazilike in peteršilja |
|
Listi bazilike za okras (po želji) |
|
6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja |
|
Sol in črni poper po okusu |
Brezčasna klasika, ki se med praznovanji vedno vrne na mojo mizo.
“O tem ni treba veliko razpravljati, saj je ta par neomajen. Odlične kakovostne testenine Rustichella d’Abruzzo, bogata omaka s pridihom paradižnika ter sladek in mehak poširan jastogov rep. To me bo vedno razveselilo!”
Chef Danilo Cortellini
Priprava
Jastoga 4 minute kuhajte v osoljeni vreli vodi. Takoj ohladite v ledeni vodi.
Skrbno in potrpežljivo odstranite lupine. Ta postopek je treba opraviti ročno; s hrbtno stranjo noža zlomite trše dele lupine klešč in s pomočjo lesenega nabodala izvlecite meso. Za rep si vzemite več časa in ga pazljivo odstranite, saj ga ne želite poškodovati. Pri tem vam bodo v pomoč škarje. Ne odstranjujte mesa z glav. Repe pustite cele, vse druge koščke mesa, ki jih lahko shranite, pa sesekljajte. Dvakrat preverite, ali so v mesu delci lupine. Vse lupine shranite za omako (najpomembnejša je glava jastoga, v njej je okus).
Lupine popečite na ekstra deviškem oljčnem olju, dokler ne postanejo zlate barve, nato dodajte sesekljano zelenjavo in zelišča. Začinite s soljo in poprom ter na močnem ognju kuhajte 5 minut. Na tej stopnji prilijte belo vino, počakajte, da alkohol izhlapi, in prelijte s hladno vodo. Količina vode mora biti tolikšna, da pokrije lupine. Dodajte nekaj sesekljanih paradižnikov in pustite vreti približno 20 minut. Ko bo kuhano se zmanjša za polovico. Precedimo in shranimo na stran.
V ločeni ponvi na kapljici olja s koščkom masla nežno popecite sesekljano spomladansko čebulo. Kuhajte 2 minuti, da se zmehča, in dodajte precejano omako iz jastoga. Znova zmanjšajte količino za polovico. Medtem ko se omaka zgoščuje, linguine Rustichella spustite v osoljeno vrelo vodo in jih kuhajte približno 9 minut, dokler ne postanejo »al dente«. Medtem ko čakate, jastogove repke segrejte v omaki in jih nato narežite na tanke rezine.
Ko so testenine pripravljene, jih takoj vrzite v omako in na srednji temperaturi med mešanjem kuhajte še 1 minuto. Tako bo omaka prevlekla testenine in ustvarila kremasto emulzijo. Dodajte zajemalko škrobnate vode za testenine in kapljico olja, sesekljano meso jastoga ter 2 sesekljana paradižnika (predhodno začinjena s soljo in oljem), mešajte in šele zdaj začinite po okusu, saj je lahko zgoščena omaka že zelo okusna.
Na krožnik takoj dajte rezine jastogovih repov in jih okrasite z lističi bazilike.