Kako stabilizirati sladolede in sorbete?

Kako stabilizirati sladolede in sorbete?
Delite na družbenih omrežjih:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn


Osnovne sestavine sladoleda

Osnovne sestavine, ki sodelujejo pri pripravi in stabilizaciji sladoleda, so zrak, voda, sladkorji, maščobe, sredstva proti zmrzovanju, trdne snovi in tekočine. V tem prispevku bomo v osnovi govorili o nekaterih od njih in jih dopolnili s fazami, skozi katere se sladoled razvija.

Upoštevati moramo, da bo pri pripravi dveh enakih sladoledov, če uporabimo enako formulo in enak postopek, vendar kljub temu v vsakem receptu uporabimo sestavine različne kakovosti, bo končni rezultat obeh sladoledov različen po okusu in vonju.
Zato je za izdelavo in stabilizacijo sladoleda vrhunske kakovosti
, tj. takšnega, ki izpolnjuje najzahtevnejše zahteve glede okusa, teksture in temperature, nujno uporabiti pravilno tehniko in izvesti najustreznejši proizvodni postopek. Nič manj pomembno pa ni, da imamo najboljše sestavine, ki jih lahko najdemo.

Zrak: subtilnost sladoleda

Brez zraka bi bil sladoled kompaktna masa. Zrak zagotavlja gladko in nežno teksturo, ki pomaga sladoledu, da se gladko in enakomerno stopi v ustih.

Zrak nima teže, je nezmrzljiv in je tudi odličen izolator. V fazi zorenja se majhna količina zraka vključi v zmes, največja količina pa pride naravno med zamrzovanjem z mešanjem ob hlajenju.

Zrak zmanjša občutek mraza v sladoledu in s tem izboljša njegov okus.
Obrtniški sladoled ima povprečno 25-35% odstotni presežek*. Pri industrijskem sladoledu se lahko prostornina poveča za 100 %.

*Zrak, ki se veže v sestavine sladoleda med izdelavo v aparatu.

Voda: poglavitni element

Voda je glavna sestavina sladoleda, ne glede na to, iz katerih sestavin prihaja. Za doseganje idealne teksture in ravnovesja je potrebnih od 55 % do 70 % vode. Od kod prihaja ta voda? V tradicionalnem sladoledu je voda v glavnem prisotna v mleku, sadju… Poleg vode, ki jo dodajamo neposredno v zmes sladoleda, je med drugim voda v mleku (88 %), smetani (60 %) ali sadju (80-90 %). Voda je edina sestavina, ki zamrzne pri temperaturi 0°C.

V zmesi morajo biti vodo in trdnih snovi čim bolj homogeni, da preprečimo  vodi ostati v čistem stanju, torej prosta.Sladkorji: brez njih ni sladoleda

O sladkorjih je treba najprej povedati, da brez njih ni sladoleda. Sladkorji imajo v sladoledu več tehničnih funkcij:

 • proti zmrzovanju
 • Zagotavljajo trdne snovi
 • Izboljšajo okus
 • Imajo povezovalno moč
 • Zaradi prevelike količine je sladoled ne doseže zadosten »overrun«*

*overrun, je uveljavljen tehnični izraz za količino zraka, ki se lahko vmeša v sladoled med zamrzovanjem v aparatu. Overrun 30% pomeni, da je v sladoledu 30% zraka.

Kar zadeva teksturo, imajo različni sladkorji različne kristale in v tem smislu ponujajo različne teksture ter imajo tudi določeno “vezivno” moč, ki prav tako zagotavlja teksturo. Na splošno velja, da mora vsota sladkorjev predstavljati najmanj 14 % in največ 24 % celotne zmesi. V tem smislu predstavljajo večino “trdnih snovi”.

Po drugi strani pa bi presežek sladkorjev oviral vnašanje zraka v sladoled.

Sladilna moč (POD) in proti-zmrzovalna moč (PAC) sladkorjev se izračunata glede na saharozo (namizni sladkor). Ti podatki so zelo pomembni za izračun in izenačitev trdote ali mehkobe zamrznjenih sladoledov.

Vsebnost sladkorja v sladoledu je od 14 do 24 % (v sorbetu iz delno suhega sadja 14 %).

POD 16-22 % (sladilna moč).

Izračunana je na podlagi namiznega sladkorja (saharoze): 100%

Glede na vrsto sladkorja so značilne naslednje lastnosti:

 • Dekstroza, glukoza, fruktoza in invertni sladkor so mehki, gladki, z majhnimi kristali.
 • Saharoza in laktoza zagotavljata trdoto in tvorita velike kristale.
 • Glukoza in maltodekstrin zagotavljata večjo sposobnost vezave ali gumiranja.


PAC ponder je med 24 in 42% (ponder proti zmrzovanju):

– 10°C    24-26 % PAC
– 14°C    24-32 % PAC
– 18°C    40-42 % PAC

Nadaljujemo z analizo sladkorjev glede na njihove uporabne lastnosti za sladoled.
Najbolj izstopajoče lastnosti so prikazane v naslednji preglednici:


Trdne snoviPACPODBRIX
Sladkorji
Sladkor (sukroza)100%100%100%
Dekstroza92%172%74%
Glukoza v prahu 33 DE94%56%24%
Izomalt95%99%50%
Trehaloza95%100%45%
Maltodekstrin95%23%15%
Polioli
Maltitol100%99%80%
Tekoči sladkorji
Tekoča glukoza 40 DE80%76%45%77.4%
Invertni sladkor70%190%125%72%Trdne snoviPACPOD
Glycerin20%342%75%


Sredstvo proti zmrzovanju se uporablja predvsem zato, ker lahko zmanjša sladkost sladoleda (vrhunski ali slani sladoled) ali sladoleda z visoko vsebnostjo maščob (čokolada ali oreščki).

Maščobe: struktura


Delež maščob je od 3 do 12 %; po našem mnenju je idealna količina od 6 do 12 %.

Min: 0% (sorbeti)

Max: 12%

Lipidi dajejo sladoledu različne lastnosti:

 • Povečajo telo. Prispevajo k povečanju prostornine
 • Prispevajo k povečanju skupnega suhega ostanka
 • Povečajo njegovo zmrzljivost
 • Občutno zmanjšajo občutek mraza pri uživanju sladoleda
 • V presežku zmanjšujejo okus drugih živil
 • Maščobe zaradi emulzije pomagajo vključiti zrak, dobimo bolj gladko in kremasto teksturo
 • V velikih količinah zmanjšuje prostornino. Zaradi njih je tekstura bolj gladka

Sladoledi so bili včasih mešanica različnih maščob (jajčne, mlečne maščobe …), ki so povzročile izkrivljanje okusa sladoleda. Trenutno se pojavlja težnja po izdelavi sladoledov z eno-mastnimi in/ali nevtralnimi maščobami, da se ohrani čistost okusa sladoleda.


Trdne snovi in tekočine: “overrun”

Delež tekočin v sladoledu je med 60 in 70 %.

Tekočine v sladoledni zmesi so predvsem v:

 • Mleku
 • Smetani
 • Sadnem soku
 • Vodi

Trdne snovi v sladoledni mešanici so v glavnem naslednje:

 • sladkorjih
 • Maščobi
 • Nevtralnih stabilizatorjih
 • Mleku v prahu

Sladoledu dajejo strukturo in žvečljivost. Z vpijanjem vode prispevajo k občutku manjšega mraza in brez ledenih kristalov. Preveč trdnih snovi daje težek in vlažen sladoled. Če tekočina ne raztopi vseh trdnih snovi, dobimo peščen sladoled.

Faze priprave sladoleda

Zdaj, ko smo zbrali vse sestavine sladoledne zmesi in imamo uravnotežen recept, bomo začeli postopek priprave, ki je sestavljen iz zbiranja različnih sestavin v eno celoto, zato so potrebne naslednje faze.

Pasterizacija

S pasterizacijo se odstranijo bakterije, vse sestavine se tudi lažje homogenizirajo ter sladkorji in maščobe se razpršijo v drobne delce. Pasterizacija je sestavljena iz segrevanja sestavin na 85°C in hitrega ohlajanja na 4°C.

Zorenje

Zorenje poteka tako, da se zmes pusti stati vsaj 6 ure pri 4 °C in počasnim občasnim mešanjem. Vse želirne snovi dokončajo svoje delovanje. Šesturni počitek omogoča kvalitetno zorenje.


Izdelava

Izdelava je postopek istočasnega zamrzovanja in emulgiranja tekoče zmesi, da se s pomočjo mraza in vmešavanja zraka dobi kremasta zmes. Pomembno je, da je opravljeno v najkrajšem možnem času, da ne pride do separacije.

Zamrzovanje

Po zamrznitvi ima pastozna zmes temperaturo -8 °C. Da bi stabilizirali tekočino v mešanici in preprečili nastanek ledenih kristalov, je treba to mešanico čim hitreje ohladiti na -18 °C.Stabilizatorji: dodatki za sladoled

Stabilizatorji za sladoled in sorbet so kompleksne mešanice zgoščevalcev, emulgatorjev, želirnih sredstev in aeratorjev, ki omogočajo popolno teksturo sladoleda ali sorbeta. Vedno z največjim upoštevanjem okusa, ki ga želite teksturirati.

Stabilizatorji za sladoled Sosa

Številka, ki sledi imenu izdelka, označuje odmerek na liter tekočine.

Razlikovanje na hladno ali vroče se nanaša na njegovo uporabo. V primeru hladnega je dovolj, da izdelek vmešate z močnim mešanjem. Pri vročem moramo zmes segreti preko 80°C in ne sme presegati 90°C.

Za sladolede priporočamo:

Nov Sosin stabilizator PROFIBER STAB 5 za sladoled za vse, ki prisegate na naravno in trajnostno, pripravljen je iz rastlinkih vlaknin. Več o njem v naslednjem prispevku


Več o novem stabilizatorju v prispevku, ki sledi.

Drugi stabilizatorji v naši ponudbo Sose:

 • Procrema 5 Bio HOT : Mešanica stabilizatorjev za ekoloških sestavin.
 • Procrema 100 Cold/Hot Natur : Mešanica stabilizatorjev, zgoščevalcev, beljakovin, vlaken in sladkorjev za naravno stabilizacijo sladoleda v vročem ali hladnem načinu.

Za sorbete priporočamo:Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kuhajte z nami

Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.