Ko pomislite na poletno sadje, pomislite seveda na lubenice in breskve. In prav slednje so odlični spremljevalec različnim sladkim in slanim okusom. Sladkost breskev se odlično dopolnjuje s slanostjo pršuta, zato smo za vas pripravili poletno, lahko in osvežilno pico z breskvijo in pršutom.
Ta’GUD Pizzerija se nahaja v BTC in sicer v pokritem delu tržnice. Z našo trgovino GourmetShop smo njihov glavni ustvarjalni podpornih s surovinami in tehnično podporo. Pizzerija nam je zelo pomembna, saj naše ideje lahko preizkušamo in jih zatem delimo z vami. V kratkrem času so pridobili zelo širok renome, saj ljubitelji pic prihajajo na poskušino in cele Slovenije.
Za začetek septembra pripravljamo za Ta’GUD Pizzerijo povsem nov program pic, ki bo razveselil vse nedobudne ljubitelje. Prihaja tudi povsem nova moka iz kaljene pšenice Petra 0 HP. Smo jo že testirali in je nekaj novega, predstavlja pravo revoluciji mok za pice in Moligo Guaglia je trenutno edini mlin, ki zna tako moko iz kajnenega žita narediti. Moka povsem odstopa po svojem okusu in tehničnih karakteristikah, namenjena pripravi modernih napolitanskih pic s poudarjenim robom.
Gre za prvo in edino moko na trgu, ki je naravno bogata z beljakovinami in sposobna povečati vpijanje vode in premagati visoke temperature pečice, ne da bi med žvečenjem povzročila nadležen gumijast učinek.
Takoj ko bo nova izjemna moka v programu picerije vas vsekakor odvestimo. Bo pa seveda tudi na voljo v naši trgovini.
In sedaj k naši pici. Ta’GUD poletna pica z breskvijo in pršutom je poletni hit. Odraža poletno lahkonost, igrive teksture in odlično kombinacijo okusov, sladkor, slano, kislo in rahlo pekoče.
Navodilo za uporabo: vse okuse združite v enem samem grižljaju!
Breskve so odlične same po sebi, so pa tudi odlična sestavina za sladke in slane jedi.
Želite poskusiti?
Koščičasto sadje prepeva o poletju in breskve kar kličejo po tem, da bi se znašle na našem jedilniku. V tej preprosti jedi, skupaj s svežo baziliko in pršutom vam ponujamo lahek obrok za vroče poletje.
Nekaterim zdi sadje na pici bogokletno. Po prvem grižljaju boste sigurno spremenili svoje mnenje. Pri naši poletni pici se številni okusi srečajo v enem samem grižljaju. Kremasti sir mozzarella fior di latte d’Agerola, sočna zrela pečena breskev, slan pršut, akacijev med začinjen z ostrim čilijem Habanero in jabolčnim kisom, katerega okus se prepleta z balzamičnim kisom, na koncu pa še z breskvijo nepogrešljiva pistacija in aromatičen okus bazilike.
Breskve so zelo dišeče, s čvrsto in sladko pulpo, poznamo številne sorte, ki jih lahko kombiniramo z našimi jedmi: odlične so same po sebi, pa tudi v številnih receptih – zagotavljamo – presenetile vas bodo. Sladke in tudi slane jedi, za predjedi, prve jedi ali sveže in nepričakovane glavne jedi.
Izvirajo iz Kitajske, v Evropo jih je prinesel Aleksander Veliki. So zelo osvežilno sadje, saj so sestavljene iz 85 % vode in imajo visoko vsebnost vitaminov , ki se nahajajo predvsem v lupini: zato jih nikoli ne smemo lupiti, temveč jih le obrišemo s krpo. Delimo jih v tri kategorije: navadne breskve, nektarine in perkoče. Prve imajo žametno in mehko lupino, druge pa gladko lupino brez puha. Priporočamo uporabo prav nektarin, imajo tanjšo kožico ter bolj kompaktno meso.
Zdravju koristne lastnosti breskev:
- Odličen vir vitaminov in mineralov, ki pomagajo izboljšati odpornost
- Visoka vsebnost antioksidantov pomaga pri zaščiti kože
- vsebujejo veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi
- vsebujejo zelo malo kalorij, približno 60 v srednje veliki breskvi.
- Vsebujejo malo maščob, holesterola in natrija.
- vsebujejo beta karoten, ki je koristen za zdravje oči
- lahko pomagajo zmanjšati raven histamina, kar lahko ublaži simptome alergije
Nekaj dodatnih idej za slane jedi z breskvami
Špageti s pestom in breskvami
Sveža in lahka prva jed, ki je kot nalašč za sončne dni, združuje sladke breskve s pikantnim pestom. Najprej pripravite pesto iz nesoljenih in oluščenih pistacij ter svežih metinih listov. Dodajte parmezan, strok česna, sol in ekstra deviško oljčno olje. Vse zmešajte, da dobite ne preveč homogeno zmes. Vzemite 3 breskve, jih olupite in narežite na kvadratke. Ločeno skuhajte špagete v obilici slane vode in jih, ko so pripravljeni, odcedite. Dve žlici vode, ki jo boste potrebovali za zmehčanje pesta, pa dajte na stran. Testenine začinite s pestom, okrasite s kockami breskev in vse skupaj potresite s slano albuminsko skuto.
Gazpacho
Presenetite svoje goste s prenovljeno različico slavnega andaluzijskega gazpacha. Gost okus paradižnika se zmehča s sladkostjo breskev. Je preprosta in hitra jed. Vzemite 4 bele breskve, jih olupite in narežite na majhne koščke. Dodajte zrel medeni paradižnik, šopek bazilike, 1 žličko balzamičnega kisa, lupinico limete in 1 žličko soka, 6 kapljic tabaska, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja in vse skupaj zmešajte v mešalniku. Poskusite in solite. Okrasite s svežimi listi bazilike in po želji s kocko ledu.
Mečarica z breskvami
Lahko postrežete kot predjed ali kot okusno drugo jed. Na mizo date hladno, kar je idealno za te soparne dni. Pripravite dimljeno mečarico, narezano na rezine . 4 nektarine brez lupljenja narežite na majhne koščke, jih nekaj minut pražite v obilici ekstra deviškega oljčnega olja in jih nato odcedite na listu vpojnega papirja, da odstranite odvečno olje. Začinite jih s soljo in kančkom belega vinskega kisa. Dodajte nekaj listov sveže mete in strok česna, narezanega na rezine. Premešajte in pustite stati približno 30 minut. Rezine mečarice z breskvami zvijete v zvitke in jih razporedite na servirnem krožniku.
Očitno ste prišli do konca. Torej vas nenavadne kombinacije okusov zanimajo. Breskev s pršutom je vsekakor potrebno probati. Zato vas vabim, da pico tudi preizkusite, presenečeni boste nad komibnacijo okusov. In kot je že bilo povedano. Vsi okusi naj bodo združeni v enem samem grižjaju, le tako bodo prišli do izraza. Ta’GUD Pizza se hajaja v pokritem delu tržnice v BTC.
Vabljeni v BTC, spotoma se oglasite tudi v naši trgovini.