Gremo jest – Pizza z botargo

Gremo jest – Pizza z botargo
Delite na družbenih omrežjih:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pizza popisom – Gremo jest

Sodelovanje med:
Gremo JestTa’GUD PizzaGourmetShopPizza s podpisom, Gremo Jest – Pizza Botarga


Ikre že od nekdaj igrajo pomembno vlogo pri prehrani ljudi in so ponekod izjemno cenjene in dragocene. Najbolj poznana in ena najbolj dragocenih specialitet iz iker je seveda kaviar, ki si ga večina od nas zaradi visoke cene ne more privoščiti. Toda obstaja tudi specialiteta morskih iker imenovana botarga.

Botarga so soljene, stisnjene in na zraku sušene ikre ciplja ali še bolje modroplavute tune, ki velja za izjemno morsko specialiteto ali tudi morski kaviar. Botarga se v Sredozemlju pripravlja že skoraj 3.000 let. Od nekdaj je veljala za hrano revnih ribičev (Cucina povera), ki so soljeno jemali s seboj na dolge plovbe.

Preprosta hrana revnih ribičev »Cucina povera« se postavlja zopet v ospredje. Kuhanje ni več neskončna priprava omak, dolgotrajno pečenje, je tudi izbor izjemnih sestavin s hitro pripravo. Botarga je s svojim neprimerljivim morskim okusom kot nalašč za pripravo izjemnih specialitet ljubiteljev ribjih in morskih jedi. Navsezadnje velja za kaviar morja.

Botarga se lahko enostavno, v tankih rezinah doda sendviču, nariba na umešana jajca, testenine, rižote, enolončnice. Podobno kot to počnemo s parmezanom.


Botarga, stisnjene, soljene in na zraku sušene ikre modroplavutega tuna Armatore Cetara, najbolj prestižnega pridelovalca marskih specialitet iz vasice Cetara na Costa del Amalfi.


Na Siciliji se botarga spoštuje enako kot na Sardiniji. Iz velike ribe tune se odstranijo nedotaknjene ikre. Vreče se skrbno operejo in očistijo s čisto vodo. Vreče z ikrami morajo ostati cele in nepoškodovane, da se lahko izvede ta tradicionalni postopek in zagotovi najboljša kakovost. Vreče se nato skrbno zapakira pod morsko soljo, da se odstrani vlaga, in se nežno stisne pod deskami. Ko se vreče posušijo, se jih za več dni obesi na hladno in suho mesto.

Ta starodavni postopek sušenja ohranja ikre in jih stara podobno kot pršut. Odlično se ujema z meto na svežem paradižniku. Naribajte jo in z oljčnim oljem zmešajte v pasto (na primer v Fettuccine s školjkami) . Ali pa naredite eno mojih najljubših jedi, s katero sem se srečal v restavraciji Trattoria Cammillo v Firencah. Naribajte jo neposredno na testenine z obilico stopljenega masla.

Preberi si več o boratgi na našem blogu >Tukaj

Pizza s podpisom “Gremojest” je pica za vse gurmane v pravem pomenu besede!

Pizza s podpisom – Gremo Jest

Botarga ne more mimo pizze. Slednja seveda ni več samo preprosta in najbolj prodajana ulična ali »fast food« jed. Kulinarična pizza je danes tudi sinonim za preprosto jed iz najboljših možnih sestavin, ki nas ne pustijo ravnodušne. Ta’GUD pizzerija v pokriti tržnico v BTC je dokaz uspešnega sodelovanja med proizvajalci in dobavitelji najboljših sestavin in promotorji kulinarike. Materiali, znanje, ponudba, roka picopekov in promocija v eni roki. Rodila se je trdna vez.

“Tina in Tomaž sta zaljubljena v življenje in drug v drugega…

Ni skrivnost, da rada uživava v najrazličnejših kulinaričnih doživetjih. Gre za ljubezen, ki se je razvila ob prvem trenutku, ko sva se spoznala. Večkrat poudarjava, da je življenje prekratko, da bi ves čas jedli eno in isto hrano – moramo si dovoliti biti odprti za eksperimentiranje ter odkrivanje novih, nam nepoznanih okusov.

“Gremojest” je posledica vseh nas, ki nam uživanje v dobri hrani ogromno pomeni, sva se večkrat spraševala kako vsem, ki naju redno spremljajo nekako povrniti za vso podporo, oz. kako jim ponuditi nekaj kar med raziskovanjem v kulinaričnem svetu iščemo vsi – navdušenje nad novim, nepoznanim, je med sproščenim pogovorom v Ta’Gud pizzeriji nastala ideja o pici s podpisom “Gremojest”.

Med najinim popotovanjem se rada poistovetiva z ljudmi, ki jim kulinarika ogromno pomeni, je to njihov način življenja in ekipa Ta’Gud Pizze ter GourmetShopa je vse omenjeno na potenco. V čast nama je, da sva jih imela možnost spoznati ter za priložnost, da lahko skupaj ustvarjamo lepe zgodbe, neizmerno hvaležna.

Pizza s podpisom “Gremojest” je pica za vse gurmane v pravem pomenu besede! Sestavine so skrbno izbrane, so posledica znanja in z glavno zvezdo botargo ustvarjajo pravo umami harmonijo!

Komaj čakamo, da jo poizkusite! #gremojest v Ta’Gud pizzerijo!”


Botarga in pizza

Ribje ikre so pikantne in dišeče po morju, zato so v različnih kombinacijah zelo vsestranske. Tako kot kaviar ima tudi bottarga slankast okus, ki daje jedem edinstven okus.

Limona in lešnik sta med najpreprostejšimi kombinacijami, ki dajeta botargi dodaten zagon in jo maksimalno poudarita. Med najbolj nenavadnimi kombinacijami so cvetača, jajce in svež sir. Dolgo je obstajal kulinarični tabu pri kombiniranju rib in mlečnih izdelkov, vendar tradicija to zanika. Na Siciliji namreč špagete in školjke pogosto postrežejo z naribanim sirom in naj se zdi še tako nenavadno in čudno, je ravnovesje, ki nastane, vredno pozornosti. In botarga je najbolj pogosto uporabljena v receptih prav na Siciliji. Torej moramo preprosto verjeti, da se odlično prilega svežemu siru. Kljub svojemu močnemu okusu je botarga občutljiva sestavina, ki jo je treba spoštovati in nikoli spregledati.

Tradicionalna sestavina pice so paradižniki, še posebno starodavna sorta San Marzano iz doline Sarnese izpod vulkana Vezuva. Vulkanska prst je tu polna mineralov kar daje skupaj z vročim neapeljskim soncem izjemen paradižnik. Nismo se odločili zanj, ker v tej dolini uspeva tudi posebna sorta rumenega paradižnika, katerega kisla nota se odlično poveže z lupino izjemne limone Sorrento, ki uspeva na strmem obalnem področju Coste d’Amalfi. Rumeni paradižnik ima nežen, posebno saden in sladek okus, zaradi česar je skupaj s svojo posebno teksturo odlična začimba za omake k ribam, školjkam in rakom in seveda našo botargo.

Pri pici se vse začne s testom in zaključi s peko. Izbira moke in postopka sta ključna za kvalitetno testo. Ta’GUD pizzerija deluje z roko v roki s trgovino GourmetShop, katera je promotor kulinarike pri nas. Eden izmed njihovih dobaviteljev je mlin »Molini Guaqlia« z mokami Petra. Ni jih potrebno predstavljati saj veljajo za eminenco vseh mok. Zato ima Ta’GUD pizzerija poseben privilegij, poskušati in uporabljati najboljše moke, ki se jih trenutno da dobiti. To je sigurno moka Petra 0HP, narejena iz delno kaljenega žita. Petra® 0HP je prva moka, ki izpolnjuje vse potrebe novodobnih modernih picopekov . Skrbna izbira pšenice v kombinaciji z ekskluzivnim postopkom kaljenja Petraviva® dejansko omogoča pridobitev nove vrste glutenske mreže, hidratizirane, raztegljive in izjemno enostavne za uporabo, ki lahko odpusti majhne napake pri vsakodnevni pripravi.


Nova moka Petra 0HP iz kaljenega žita – rojena je neoklasična mokaKljučen proces priprave pice je tudi ustrezna priprava testa. In tu je Ta’GUD pizzerija v sodelovanju z GourmetShop-om zopet v ospredju. Tridnevna priprava testa pri natančno kontrolirani temperaturi s pomočjo naravnih, v moki prisotnih encimov razgradi škrobe v lahko prebavljivo hrano tako za kvasovke, kot za naše telo. Zato je Ta’GUD testo odlično prebavljivo, polnega okusa kaljenega žita, s hrustljavo skorjo in mehko sredico, ki ni prav nič gumijasta, kot je običajno pri ne dovolj kvalitetno pripravljenem testu za pice.

Nastala je pizza s podpisom Gremo Jest – Pizza z botargo

Testo iz kaljene moke Patra 0HP je tri dni zorelo pri idealnih pogojih. Kot se za pico spodobi je pravkar razvlečeno testo na moki semolina prelito z passato rumenega paradižnika. Svež sir, ki se tako lepo prilega botargi je mozzarela fior di latte iz vasi Agerola, hribovske vasice v Kampaniji, od koder mozzarella tudi izvira. Skrivnost izjemnega okusa pice je njena preprostost. Pica je nato pečena v pečici na drva pri temperaturi več kot 400°C, zato je pečena v nekaj več kot eni minuti.

Takoj ko gre pica iz pečice se potrese z polovičkami lešnikov in naribano lupino Sorrento limone. V trenutku se zaradi vročine izločita lešnikovo in limonino olje. Zatem se preko pice izdatno nariba botarga tune Armatore. Prostor je poln izjemnih vonjav, ki se dvigujejo iz pice in napolnijo prostor. Pica mora iti čim hitreje na krožnik, kjer se okusi v ustih dopolnijo še z mlečno in paradižnikovo noto. Vse skupaj vodi v kulinarično ekstazo.

Pozor!

Za ljubitelje dobre hrane, posebno morske s poudarkom na umami okusu.

Obišči picerijo v pokritem delu tžnice BTC

Pico s podpisom Gremo Jest lahko okusite in uživate v njenih umami okusih v piceriji Ta’GUD Pizza v pokritem delu tržnice BTC. Odprti so od ponedeljka do petka med 10:30 in 17:00 uro, v soboto pa med 11:00 in 16:00 uro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kuhajte z nami

Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.