Svetovni dan sladoleda

sladoled v kornetu v rokah
Delite na družbenih omrežjih:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Domori, GelatoLibre

Sladoled je nedvomno popolna sladica, ki si jo je izmislil človek. Je bogat in kremast, poln okusov poletja, a popoln v vsakem letnem času. Sladoled lahko uporabimo na veliko različnih načinov. Nacionalni dan sladoleda praznuje to slastno poslastico in vse njene različice!

  • Sladoled je postal ena najbolj priljubljenih jedi, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu. Zato je prav, da imamo datum, ko praznujemo to sladko poslastico in da ga lahko brez slabe vesti pojemo, kolikor hočemo. Ne glede na to, ali sladoled jeste vsak teden ali je to za vas redka poslastica, vam vsekakor priporočamo, da si ga na državni dan sladoleda privoščite!
  • Sladoled obstaja že zelo dolgo. Na žalost ni znanega izumitelja, ki bi mu lahko pripisali, da je ustvaril sladoled. Toda zgodovina sladoleda je tako bogata kot sladoled sam. Rečeno je, da so hrano, podobno sladoledu, prvič zaužili na Kitajskem nekje med letoma 618 in 97 našega štetja.
  • V preteklih letih se je pojavil v vseh možnih okusih, od nežne in vsesplošno priljubljene vanilije do nenavadnega okusa, kot je rakov sladoled.
  • Zaradi težav pri pridobivanju ledu v vročih poletnih mesecih je bilo sladoled včasih zelo težko dobiti in je bil rezerviran le za premožne in ugledne. Na srečo z napredkom tehnologije hlajenja lahko uživamo sladoled kadarkoli v letu!
  • Ugotovljeno je bilo tudi, da je Aleksander Veliki oboževal led in sneg z okusom nektarja in medu.
  • Sveto pismo navaja, da je kralj Salomon med sezono žetve užival ledene pijače. Ko smo že pri domačem, je Cezar v času rimskega cesarstva pošiljal ljudi, da poberejo sneg z gora, samo da bi ga prekrili s sadjem in sokovi.
  • Skoraj tisoč let kasneje se je v Italiji Marco Polo vrnil z Daljnega vzhoda in odkupil recept za tisto, kar zdaj poznamo kot šerbet. Domneva se, da se je ta recept razvil v tisto, kar zdaj poznamo kot sladoled, ki se je nekoč imenoval “sladoled s kremo”. 
  • Leta 1660 je bil širši javnosti predstavljen sladoled. Italijan po imenu Francesco Procopio Dei Coltelli se je odločil izpopolniti stroj njegovega dedka ribiča, ki je v njegovi kavarni proizvajal sladoled vrhunske kakovosti. V receptu je zmešal mleko, maslo, jajca in smetano in je bil naprodaj v Parizu.
  • Prva omemba sladoleda v ZDA izhaja iz pisma, ki ga je leta 1744 v Marylandu napisal gost guvernerja Williama Bladena. Nato je New York Gazette 12. maja 1777 natisnil prvi oglas za sladoled v ZDA. Po ameriški revoluciji je sladoled postal zelo priljubljen v ZDA.
  • Od takrat je sladoled eksplodiral z nastankom domačih naprav, pa tudi s pojavom sladolednih kombijev in dobro znanih blagovnih znamk. Vpliv sladoleda na družbo je tako velik, da so možgane ljubitelja sladoleda primerjali z možgani odvisnika. Ko si možgani zaželijo sladoleda, se odzovejo kot strasten fanatik.
Domori, GelatoLibre

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kuhajte z nami

Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.