Tolažilna hrana

čokoladna tortica iz bele čokolade
Delite na družbenih omrežjih:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kaj je tolažilna hrana?

To je hrana, ki daje udobje, nasmeh, poskrbi za dobro počutje in katera izboljša razpoloženje. Lahko bi rekli, da ”pocrklja” naše brbončice. Tolažilna hrana je lahko čokoladna torta , vroča juha ali rižota , pica , sladoled ali celo sladko sadje. Toda lahko je tudi jed, povezana s trenutkom v življenju, z lepim spominom, kot je na primer jed iz otroštva. Italijani so znani po tem, da obožujejo domačo hrano, družinske recepte, tradicijo.

  • Na tolažilno hrano običajno pomislimo, ko je vreme slabo, deževno ali hladno. A tudi zdaj, ko se vračamo v službo ali šolo , ko zapuščamo počitniške kraje, kjer smo preživeli mirne dni, je to pravi čas za »udoben« in tolažilni jedilnik. Kajti sreča gre (tudi) skozi želodec in to dobro vemo.
GourmetShop (Ta’dobra pizza)

Vse zahvaljujoč serotoninu

  • Osnova vsega govora o tolažilni hrani je seveda znanost. V dobro voljo nas ne spravi samo recept, ki trenutke in občutke prinese na površje, ampak tudi sestavine, ki so bile uporabljene v jedi. Nekatera živila nas namreč lahko bolj osrečijo kot druga. 
  • Vse po zaslugi serotonina , znanega tudi kot hormon dobrega razpoloženja, nevrotransmiterja, ki je prisoten predvsem v centralnem živčnem sistemu in v prebavilih. V prebavnem sistemu uravnava prebavo, v centralnem živčevju pa razpoloženje, spanje, apetit, učenje in spomin. Dobre ravni serotonina v krvi so med 101 in 283 ng/ml . Pomanjkanje serotonina lahko povzroči depresijo, napade panike, migrene, visok krvni tlak in nespečnost. Naše telo proizvaja serotonin iz triptofana , snovi, ki jo lahko vnesemo v naše telo s hrano. 
  • Živila, ki vsebujejo višjo koncentracijo triptofana, so jajca , mleko in mlečni izdelki, meso in losos , morske alge, soja, sezamova in sončnična semena, kakav , temna čokolada , krompir, banane, riž, polnozrnata žita, zelenjava z zelenimi listi, orehi in mandlji.
  • Obstajajo tudi živila, ki so pravi vir serotonina – med njimi kakav, čokolada, oreščki, kivi, ananas, češnje, paradižnik , banane in slive.
Callebaut

Pobrskaj po naših receptih in najdi recept zase!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kuhajte z nami

Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.