Svetovni dan čokolade

Svetovni dan čokolade
Delite na družbenih omrežjih:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Cacao Barry
 • Kakavova zrna, ki so odgovorna za nezgrešljivo bogat okus, ki ga tako dobro poznamo in imamo radi, izvirajo iz Mehike ter Južne in Srednje Amerike.
 • Čokolada je vedno odlična, ne glede na to, ali se uporablja za izdelavo bonbonov, oblivanje oreščkov, se stopi na sadju ali jo uporabimo v gurmanski sladici.
 • Vsak dan čokolado uživa približno milijarda ljudi po vsem svetu. Poleg odličnega okusa ima čokolada tudi številne koristi za zdravje.
 • Čeprav so čokolade prepoznane kot krepčilne, lahko presenetljivo pomagajo pri hujšanju in ohranjanju telesne teže, če jih uživamo zmerno.
Domori

ZGODOVINA SVETOVNEGA DNEVA ČOKOLADE

 • Svetovni dan čokolade je bil ustanovljen leta 2009 in obeležuje domnevno obletnico dneva, ko je ta kultna sladica leta 1550 prvič prišla v Evropo. Na ta dan po vsem svetu slaščičarne in lokalni dobavitelji dajo na prodaj svoje najbolj priljubljeno blago, da lahko vsi, tako mladi kot stari, uživajo v grižljajih te čudovite sladice.
 • Čokolada izvira iz semena drevesa Theobroma Cacao. Kakav raste v Mehiki, Srednji Ameriki in na severu Južne Amerike, kjer ga gojijo že vsaj tri tisočletja. Vendar pa danes 70 % rastočih dreves kakava na svetu raste v Afriki.  Najstarejša znana opažanja o uporabi semen kakava so iz obdobja okoli leta 1100 pred našim štetjem. Semena drevesa imajo zelo resen, grenak okus in jih je treba fermentirati, da se okus razvije.
 • Za izdelavo tablice čokolade se semena kakavovca prekrijejo z bananinimi listi in pustijo fermentirati. Dobimo kakavova zrna. Ko kakavova zrna prispejo v obrat za predelavo, se počasi pražijo pri nizki temperaturi. Nato je treba lupine ločiti od zrnc, da se zrna lahko zmeljejo v fin prah, imenovan kakavova masa, ki je le čista čokolada v grobi obliki. Ko masi dodamo sladkor, dobimo čokolado.
 • Iz te kakavove mase nastaneta dva izdelka, ki sta najpomembnejša za proizvodnjo čokolade. Kakav v prahu se proizvaja in pakira za nakup v trgovinah z živili, da lahko v svoje torte in piškote zapečemo priljubljeni profil praženega okusa, medtem ko se kakavovo maslo proizvaja, da ga lahko proizvajalci uporabijo kot sestavino v svojih čokoladnih tablicah.
 • Številne raziskave tega užitnega zaklada so pokazale, da je močan vir antioksidantov, poleg tega pa pomaga izboljšati pretok krvi, zniževati krvni tlak in zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni. Povečuje tudi raven serotonina in dopamina, kar pripomore k boljšemu razpoloženju. Številnim ljudem svetujemo, naj uživajo več temne čokolade, saj vsebuje zdravju koristne snovi.  Iz čokolade je narejenih na tone dobrot – vroča čokolada, čokoladno mleko, čokoladne torte in browniji, čokoladne bonbonjere in še veliko drugih, ki jih uživamo danes.
 • Temna čokolada, ki je po okusu najbolj podobna matičnemu semenu, je preprosto mešanica kakavove mase, kakavovega masla in sladkorja. Mlečna čokolada vsebuje te tri sestavine in malo mleka v prahu. Na tej točki lahko čokoladnice dodajo še oreščke, soli in sirupe, da izboljšajo okus. Po ohladitvi se mešanice strdijo v oblike ustreznih kalupov, zavijejo v papir in pošljejo v naše najljubše trgovine in slaščičarne.
Domori

KAKO PRAZNOVATI SVETOVNI DAN ČOKOLADE

 • Priredi pogostitev.

Ne zgodi se pogosto, da bi si pred večerjo privoščili sladico, še manj pa, da bi sladico v celoti zamenjali za večerjo. V imenu čokolade se povežite z najboljšimi prijatelji in skupaj načrtujte praznovanje na temo čokolade. Vsak mora pripraviti svojo najboljšo jed, ki se osredotoča na kakav, in jo prinesti na prizorišče zabave.

 • Izdelaj svojo čokolado!

Čokolada ima podobno kot kava ali vino celotno subkulturo, ki temelji na kakovosti, izvoru in načinih predelave.

Bodite ozaveščeni o čokoladi. Preberite o čokoladah z vsega sveta. V naši knjigarni imamo kar nekaj knjig vrhunskih kuharjev. Klikni in preveri.

Cacao Barry

Praznuj z nami, in nas obišči v naši fizični trgovini, svojo najljubšo čokolado pa lahko naročiš tudi preko spletne strani 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kuhajte z nami

Naročite se na najbolj gourmet novičke! Prejmite zanimive in okusne recepte, kuharske nasvete in datume kuharskih tečajev!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani.